понедељак, 9. мај 2016.

Slobodan Ivkov: REKAM



Knjige na srpskom, svakojake fantastičke i naučnofantastičke

FANTASTIČNA SRPSKA BIBLIOTEKA / Ilustracija_inostrana

REKAM

Rekam (monografija o ilustratoru), Ateneum/Realisaction, Beograd, 2015.

Slobodan Ivkov

Često gubimo iz vida da fantastiku ne čine samo književnost, filmovi, TV serije, stripovi ili video igre. Ono što diskretno sledi čitavu F književnost, pa joj često daje i neizbrisivi ton koji i nju i nas prati od detinjstva, od prvog čitanja pa do starosti, formirajući nam trajno vizuelne forme, nesporno je - ilustracija.
Setimo se samo predstave koju na osnovu dela likovnih umetnika imamo o tome kako izgleda Vernova podmornica Nautilus, Frankenštajn Meri Šeli, pa Petar Pan, Guliver... S druge strane, kod nas do sada nije postojala edicija koja bi nas na ovu raskoš podsetila, a i za oko dva veka, koliko se ovde štošta ilustruje, objavljene su samo dve-tri tanke domaće autorske teorijske knjige.
Ako se neko u Srbiji razume u fantastiku, i to u njene najrazličitije oblasti, onda je to Žika Bogdanović (Beograd, 1932). Sa Zoranom Živkovićem je 1983. postao prvi privatni NF izdavač (Artur Klark: "Odiseja 2010", pa potom edicija "Polaris"...), bivši direktor Jugoslovenske kinoteke, te urednik i direktor I. P. "Jugoslavija", koja je, pored ostalog, pod njim štampala tri kapitalne knjige, koje krase police svakog našeg ilustratora: "Patuljke", "Vile i vilenjake" i "Džinove", urednik edicije "Kentaur"..
Elem, sada je i urednik ove privatno objavljene knjige, za svoje zadovoljstvo i u izuzetno malom tiražu, upravo Žika Bogdanović, a kao priređivač potpisan je njegov sin Vid Bogdanović.
Tehnički, u pitanju je mek povez sa dve klapne, ima 200 stranica, štampana je u punom koloru, a ima sledeći format: širina 20,5 cm i visina 21 cm.
Knjiga je posvećena čuvenom engleskom ilustratoru Arturu Rekamu (1867-1939), ponajpre fantastičnih bajki ili književnih ostvarenja (Bajke braće Grim, Alisa u Zemlji čuda, Ezopove basne, Majčica Guska, Petar Pan, Guliver, Dikensovu "Božićnu priču", Pepeljugu, Uspavanu lepoticu...). On je možda ponajbolji predstavnik ilustracije razvijene u doba kraljice Viktorije, a kada je 1927. preplovio Atlantik i otplovio u SAD, tamo je dočekan kao engleski kralj. Pola veka, sve do smrti, bio je možda najveća ondašnja svetska zvezda fantastične ilustracije.
Pored toga što je između korica ovog izdanja u boji reprodukovano mnoštvo većih, a uz tekstove i još mnogo više njegovih ostvarenja, knjiga sadrži i opširne eseje Žike Bogdanovića o Viktorijanskom dobu u kojem je Rekam formiran kao umetnik, Suzane Majers o toku života i radu, te o njegovom "realizmu fantastike" i Adele Karpenter o nekoliko subjektivnih viđenja ovog, do smrti širom sveta obožavanog ilustratora. Tu je čak i njegova poslednja ilustracija...
Bogdanović je, otišavši u penziju i sasvim se posvetivši stvaralaštvu, pokrenuo i ovu, lično svoju prvu ediciju obimnih knjiga ilustracije. Nemam reči kojima bih izrazio svoje divljenje za crtačko znanje, neverovatnu maštu i raskoš koje je ispoljio Rekam, a koje nam je, kao i mnogo toga, zahvaljujući kratkovidim izdavačima gotovo čitav vek bilo uskraćeno. Otkriće!

Нема коментара:

Постави коментар