четвртак, 12. мај 2016.

Slobodan Ivkov: Krugovi i kletve



FANTASTIČNA SRPSKA BIBLIOTEKA / Teorijske knjige

Krugovi i kletve

Dragan Jovićević: Krugovi i kletve, Filmski centar Srbije, Beograd, 2010. 
ISBN: 978-86-7227-067-9

Slobodan Ivkov

Obimniji naučni, prvenstveno magistarski i doktorski radovi o F i SF kod nas u poslednje vreme i nisu tako retki, ali neuporedivo više ih je posvećeno promišljanju književnih tema nego vizuelnih medija.
Sada pred nama imamo dvojako važnu studiju. Prvo, autor se bavi filmom, a, drugo, usredsređuje se na ovde malo poznatu, do pre deceniju-dve i u svetu gotovo potpuno izolovanu japansku scenu. Naime, uprkos priličnoj medijskoj eksponiranosti i ogromnim naporima naših relativno malobrojnih, ali vrlo dobro organizovanih posvećenika, činjenica je da se predstave ovdašnje šire javnosti, pa i nespecijalizovanih intelektualnih krugova o tamošnjim aktivnostima uglavnom svode na nekoliko stereotipa i mnoštvo predrasuda o animama, mangama i filmovima, od kojih je mnoštvo vezanih za trivijalne serije o Godzili. To belodano potvrđuje i pogrešan naziv koji je nekritički usvojen iz aljkave zapadne transkripcije - originalno ime čudovišta je Gojira.
Rečju, kod nas dominira površno razumevanje malo kome vidljivih dubokih korena i hiljadugodišnje prisutnosti originalnog idioma. Recenzentkinja, prof. dr Nevena Daković je ovo izuzetno zanimljivo teorijsko delo, čiji je podnaslov "Kratki vodič kroz japanski i J-horor" (pored ovih relativno novih kategorija, uvode se još neke: npr, tehno-horor...), okarakterisala kao "mapiranje kulturalno žanrovske specifičnosti japanskog horora".
Polazeći od određivanja granica žanra, preko njegove istorije i tradicije (pozorište "Kabuki", "No"...), autor se fokusira na svoju privlačno napisanu, a nesporno stručno izvršenu analizu pojedinih filmova ("Krug", "Kletva", "Puls", "Jedan propušten poziv"...), ponekad i njihovih nastavaka, pružajući nam priliku za drugačiju recepciju jedne sasvim drugačije F kulture.

Slobodan Ivkov


Нема коментара:

Постави коментар