понедељак, 9. мај 2016.

Slobodan Ivkov: Darko Suvin, Naučna fantastika, spoznaja, sloboda



FANTASTIČNA SRPSKA BIBLIOTEKA / Teorijske knjige


Darko Suvin: Naučna fantastika, spoznaja, sloboda, SlovoSlavia, Beograd, 2009.  

Definicija NF-žanra je samo jedan, relativno najjednostavniji segment najnovije, kao i uvek kompleksne knjige ovog, rekao bih nesumnjivog utemeljivača jugoslovenske NF-teorije, koju je 1965. fundirao svojom antologijom, ali ujedno i propratnom studijom "Od Lukijana do Lunjika". Autor novog dela posvetio ga je Ivanu Kuzmanoviću, Ivanu V. Laliću, Vavi Hristiću i Dejanu Đurkoviću, uz objašnjenje: "... s kojima sam čitao naučnu fantastiku u Zagrebu pedesetih i u Beogradu šezdesetih".
Priređivač ovog zbornika, koji može da se posmatra i kao, od sada, uz već nezaobilazna slična dela dr Zorana Živkovića, jedna od ključnih hrestomatija je dr Dejan Ajdačić, takođe autor sličnih knjiga. Setimo se samo "Tela u slovenskoj futurofantastici" (Blic br. 5423).
Sadržaj knjige čine tekstovi koje je ovaj tumač književnosti, istoričar i teoretičar NF i dramaturgije (posebno Brehta), analitičar političke epistemologije, prevodilac, a i sam pesnik, objavljivao u rasponu od 40 godina (1969-2009), kako u jugoslovenskoj, tako i u američkoj ili kanadskoj stručnoj literaturi. Suvin (1930) je u Zagrebu završio studije engleske i francuske filologije, gde je posle na Odsjeku za komparativnu književnost i predavao, da bi se 1967. prvo preselio u SAD. Tamo je predavao na univerzitetu Masačusets, a posle je otišao u Kanadu, gde je isto radio na univerzitetu Mekgil u Montrealu (1968-1999). Kao ko-urednik je 1973-1981. bio u jednom od najvažnijih svetskih stručnih časopisa "Science Fiction Studies". Danas živi u Italiji. Nema zbora - kapitalno delo! Jedna od retkih primedbi, a i ona je formalne, preciznije rečeno, tehničke prirode: odista šteta što je štampa ove knjige bleda.

Slobodan Ivkov



Нема коментара:

Постави коментар