недеља, 13. март 2016.

Slobodan Ivkov: NASELJAVANJE VIZ@NTIJE




FANTASTIČNA SRPSKA BIBLIOTEKA / Beletristika_domaća

Knjige na srpskom, svakojake fantastičke i naučnofantastičke


NASELJAVANJE VIZ@NTIJE

Milivoj Anđelković, "Naseljavanje Viz@ntije"","Tardis", Beograd, 2012.



Intrigantan podnaslov "Vizuelni elektronski rom@n na 1002 ekran@" neupućenom čitaocu malo govori, ali on i jeste tu zato da zainteresuje!
Već i sam "manki", odnosno znak @ u naslovu, nagoveštava nekakav upliv interneta, multimedijalnosti i miks istorije i tehnologije. To i nije neobično, ako se ima u vidu propratno podsećanje u knjizi da je ovaj pisac "autor SAVRŠENOG ZLOČINA, prvog internet-romana u našoj književnosti, objavljenog 1999. godine", kako on rado citira književnu kritičarku prof. dr Vladislavu Gordić Petković.
Inače, brojni SF posvećenici se Milivoja Anđelkovića (Beograd, 1940), koji je diplomirao i magistrirao na katedri za jugoslovensku i svetsku književnost, vrlo dobro sećaju još od sedamdesetih, kada je osvajao nagrade na NF konkursima časopisa "Galaksija", te potom objavljivao priče u almanahu "Andromeda", "Politici"...
Ovde je reč o donedavno samo radnoj verziji romana "u nastajanju" (doslovno: "u progresu", jer je i posle štampe knjige sadržaj gotovo nekontrolisano razrastao na internetu!), koja možda jeste započeta sa željom da se diskretno prati istorija Slovena i njihovo kretanje Podunavljem, da bi se na kraju postepeno pretvorila u impresivan roman o jednom sajtu kao elektronskom gradu u virtuelnoj realnosti. Dakle, on je još od 2009. godine objavljivan u nastavcima na internetu. Sada je sve (da li baš SVE?) prvi put štampano. Jedino je sigurno da je TO prvi put štampano...
Šest stalnih likova i nebrojeno mnoštvo sporednih, od kojih su mnogi oživljeni idoli i svakojake spodobe iz prošlosti i budućnosti, nalaze se u jednom internet-vatrometu slobodnih asocijacija a la Tomas Pinčon na srpski način, uz primese brejnstorminga a la Škerovićeva "Šamanijada" (videti moj prikaz u nedeljnom dodatku lista BLIC, Knjizi br. 195), potom romana toka svesti "iz više ruku" i interaktivne "on the road" proze, prošarane sa preko 300 ilustracija. Prelom knjige je očajan, ali ona i nije nastajala da bi bila prilagođena Gutenbergovom mediju. Štampa nju sputava!
U svakom slučaju, ovo je jedno dragoceno, siguran sam čak i za nekog prekaljenog "fantastičara" sasvim novo domaće čitalačko iskustvo, a navedene utiske u ovo naše vreme stvarno nije lako isprovocirati!

Slobodan Ivkov

Нема коментара:

Постави коментар